Selecteer een pagina
Moeder in je Hart - rust inplannen

Het advies wat íedereen aan me mee wilde meegeven was wel dat ik het ‘gewoon lekker rustig aan moet doen’. Ontspanning is hét wondermiddel waarvan iedereen denkt dat jij het nog niet kent. Soms wilde ik het gewoon niet meer horen. En terecht. Maar ergens zit er wel een kern van waarheid in natuurlijk.

Ontspannen en wel nu!

Spanning en stress hebben flinke invloed op ons lichaam én onze geest. Dat heeft alles te maken met hoe ons lijf emoties reguleert. Als je continue bezig bent, ben je feitelijk de hele tijd aan het jagen (jaagsysteem). Slaat die spanning om in flinke stress, dan neemt je gevaarsysteem van je lichaam het over: klaar om te vechten, te vluchten of te verstijven. In beide gevallen is je lichaam in volle staat van paraatheid. Je staat altijd aan. 

Om goed te functioneren hebben we ook tijd nodig om te herstellen. Hier komt ontspanning om de hoek kijken. Zodra je actief probeert spanning en stress los te laten, ontstaat er ruimte voor het zorgsysteem. Een natuurlijk staat van je lichaam waar rust en herstel centraal staan. Die balans tussen spanning en ontspanning kun je zelf in de gaten houden en actief beïnvloeden.

 

Rust inplannen is heel relaxt

Het klinkt misschien tegenstrijdig: maar je rust inplannen is heel relaxt en zorgt dat je makkelijker kunt ontspannen. Soms kun je zo het idee hebben dat je altijd maar spontaan en leuk moet zijn. Of dat dingen vooruit inplannen eigenlijk heel stom is. Maar is dat écht zo?⠀⠀⠀⠀

Door jouw ontspanmomenten in te plannen ben je bewust bezig met zorgen voor jezelf en dat heeft een paar voordelen:⠀⠀

  1. Je voelt je goed op het moment dat je bewust tijd vrij maakt voor jezelf,⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  2. Je hebt iets fijns om naar uit te kijken,⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  3. Je werkt met kleine stapjes aan een gezonde balans in je week/ maand,⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  4. Je hebt nu de ruimte om ervoor te zorgen dat alles wat je nog moet doen ook echt gedaan is voor je gaat ontspannen,⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  5. Je hebt de tijd al vrij (en misschien al een relaxende activiteit geregeld) dus het excuus dat je het was vergeten of er ineens iets tussen kwam gaat nu écht niet op!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Overigens hoeven jouw rustmomenten niet perse groots en meeslepend te zijn om je te helpen ontspannen. Kijk iedere dag wat je voor kleins kunt doen om een beetje lucht in je dag te brengen. Je zult merken dat het iedere dag wat makkelijker wordt.

Foto: Niels Vinck

 

Ervaar je veel stress en wil je meer rust in je hoofd? Stuur me een bericht dan plannen we een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken hoe jij ruimte voor jezelf kunt creëren.

 Warme groet, Susanne

Pin It on Pinterest

Share This