Selecteer een pagina

Je lijf geeft altijd de eerste signalen van stress. Spanning in je schouders of benen, moeheid, hoofdpijn die niet echt over wil gaan. Tegelijk leven we in een tijd waarin we allemaal vooral met ons hoofd bezig zijn. Op het werk, achter je telefoon, voor het scherm als we Netflixen of een filmpje kijken. 

Niet zo gek dat het soms lastig is om te stoppen met piekeren over je kinderwensJe hoofd is namelijk dé plek waar je veel van je tijd doorbrengt. Je lijf… dat hoort er wel bij maar… je hebt misschien minder aandacht voor wat het je allemaal wilt vertellen.

Tijd om je lijf meer te gaan waarderen. Aan de ene kant bén je niet je lijf, maar het draagt je wel iedere dag. Het zorgt dat je leuke dingen kunt doen, kunt liefhebben, genieten van eten, een mooi boek kunt lezen, kunt wandelen en-ga-zo-maar-door. Hoe mooi is dat!

Bovendien kun je het gebruiken om actief te werken aan meer balans in je leven. Daarom noem ik het ook je Body-Mind-Balans. Je hebt je mind en je lijf nodig om meer in balans te komen. Met een van de twee kom je er niet.

HET BEGINT MET JE LIJF

En geloof me: ik begrijp het. Vanaf het moment dat het niet zomaar lukt om zwanger te worden, ligt de volle focus op je lichaam. Er is vast iets mis, je wordt aan alle kanten onderzocht, je intimiteit direct een medische aangelegenheid. Teleurstelling iedere keer als het niet lukt. Niet zo gek dat je intussen wat afstand hebt gecreerd tussen jou en je lijf.

Maar rust in je hoofd begint bij je lichaam. Door naar je lijf te leren luisteren, weet je hoe het gesteld is met je stressniveau. Je kunt jezelf aanleren om actief de spanning in je lijf te voelen. En dan bijvoorbeeld de bodyscan als ontspanningsoefening inzetten om meer te relaxen.

Want onderschat niet wat onrust in je lijf – die genegeerd wordt – allemaal doet voor de gedachten die in je kop blijven malen. Die onrust is er niet zomaar.

 

Ik hoor je denken: Hoe leer ik de spanning in mijn lijf dan herkennen als ik er nu altijd pas wat van merk als het veel te laat is?

Nou, dat is eigenlijk heel simpel 😉

Je begint met iedere dag een paar keer bij jezelf in te checken of je spanning, pijn of ander ongemak voelt in je lichaam. Start de dag met een korte scan en sluit hem zo ook weer af. Allebei kan gewoon lekker in je bed.
Voor overdag zet je dan een wekkertje in je telefoon die je een paar keer herinnert om je lijf even te voelen. Niks mis mee om daar wat hulp van buitenaf voor te gebruiken. Je hoeft het immers niet in één keer perfect te doen. Heb je meteen een natuurlijk pauze-moment.

 

GRAADMETER

Vaak is je lijf een heel ondergewaardeerd instrument om je beter te gaan voelen en meer in balans te raken. Een stukje fitheid en fysieke gezondheid spelen daar natuurlijk een rol bij; en daar ligt in de buitenwereld veel de nadruk op. Als zwanger worden niet zomaar lukt, gaat daar als eerste de aandacht naar uit.

Logisch om zelf te gaan werken aan fit en gezond worden. Het is iets waar je actief mee aan de slag kunt terwijl je probeert zwanger te worden. Het lastige daarvan is dat je ook op dat gebied werkt aan iets van jezelf dat nog niet zo is als je zou willen. En dat gezond of fit zijn misschien voor jou anders is dan de norm die van buitenaf gesteld wordt. Perfect voer om over te piekeren.

Een ander aspect van je lichaam gaat veel meer over jouw welzijn. Je lijf niet als een last of boosdoener ervaren, maar een prominentere plek geven in je dagelijkse leven. Het is namelijk een hele accurate graadmeter voor hoe het écht met je gaat. Je leest: dit is een meer spiritueel aspect van je lijf. Daar waar je body en je mind samen komen.

 

In je lijf zakken

Ik geef je graag een paar oefeningen en tips om meer in je lichaam te zijn. In deze oefeningen ligt de nadruk niet op gezond of fit worden, maar op verzorgen, waarnemen en erkennen. 

Wat kun je doen om meer in je lijf te zakken?

 • Boek een massage. Een goede massagetherapeut weet als geen ander hoe de spanning uit je lichaam aan te pakken. Tegelijk geeft het jou een kans om op een fijne manier je lichaam te ervaren.  Als je veel in je hoofd zit, dan voel je je lijf letterlijk minder.
  Een massagetherapeut is een professional die niets vindt van jouw lijf. Dus als je het zelf lastig vindt om van je lijf te houden, dan haal je op deze manier het oordeel uit een massage.
 • Masseer je voeten. Dat kan al heel simpel met een tennisbal. Of – als je voor een echt massage-ervaring wilt gaan – een echte massagebal of blackroll bal. Die koop je al voor een paar euro online of bij een sportwinkel.
 • Masseer je voeten voor het slapen gaan met wat (lavendel-) olie. Dat zorgt er meteen voor dat je meer ontspannen gaat slapen.
 • Ga wandelen. Dat helpt enorm om je stress te verlagen. Maar ook om in je lijf te zakken. Hoe dat precies zit, lees je hier.
 • Loop vaker op blote voeten (of sokken in de winter). Minder op hakken.
 • Knuffel jezelf. Hoe dan? Je kunt je lijf strelen. Niks fancy. Gewoon je armen en je handen. Alsof je handcreme opsmeert. Dat kun je uitbreiden naar armen, romp, benen. Vind je het vreemd? Smeer jezelf dan gewoon eens per dag in met een olie of creme. Is meteen goed voor je huid.
  Sluit lekker af met een hoofdmassage. Genoeg filmpjes online om uit te proberen of het voor jou ook werkt.
 • Doe iedere dag een paar eenvoudige stretch-oefeningen.
 • Dans lekker in de kamer op je favoriete blije muziek.

 

rustig beginnen

Dit zijn een paar kleine dingen die je kunt doen om te starten met meer in je lijf te zijn. Take it easy! Hou er rekening mee dat deze oefeningen je nieuwe informatie kunnen geven over hoe het met je gaat. En dat dit niet altijd leuk is. Misschien kom je pijn tegen, of overtuigingen over jezelf of je lijf. Kijk of je hiermee kunt zijn.

En wees niet te streng. Piekeren is hardnekkig. Zodra je druk legt op ‘in je lijf zijn’ wordt dat meteen een nieuw doel om je mee te identificeren. Hou je leuk en fijn voor jezelf. Kleine stapjes helpen je ook vooruit.

 

Niet alleen verder?

Kom je er alleen niet uit? Ik help je graag om jouw stress aan te pakken. Met minder stress en meer vertrouwen in jezelf krijg je weer wat grip op je leven.

Boek je coachsessie hier.

 

Foto door Annemieke van der Togt

Pin It on Pinterest

Share This