Hand in hand

Vruchtbaarheidsproblemen en ongewenste kinderloosheid hebben enorme invloed hebben op het vertrouwen in jezelf, je lichaam of je relatie. Heb je vertrouwen in een medische behandeling, of kies je voor een alternatief pad? Misschien ben je op zoek naar vertrouwen in alles wat komen gaat? Of wil je werken aan het vertrouwen in een waardevol leven zonder kinderen? Lief zijn voor jezelf is het begin.

 

Jij bent niet je lijf

Je hebt van alles geprobeerd om gezonder te worden, om medische problemen te tackelen, om beter te leven zodat je lichaam het beter zou doen. Als je niet vanzelf zwanger kunt worden, of definitief ongewenst kinderloos bent, kan het voelen alsof je lijf je in de steek laat. Jij doet zó ontzettend je best. En je lichaam faalt. Waarom kun je niet gewoon zwanger worden?

Je bent boos op je lijf en tegelijk schaam je je erom. Misschien heb je het gevoel alsof jij zelf gefaald hebt. Het is ontzettend pijnlijk om je zo te voelen. Want jij bent zoveel meer dan je lichaam.

Je bent een compleet persoon met gedachten, emoties, wensen, dromen, doelen… en je HEBT een lijf. Als je dat kunt zien, heb je de belangrijkste stap genomen. De rest is hard werken, maar je komt er wel!

 

Een gezonde emotie

Jezelf schamen voor je lijf is ontzettend complex. Zeker als je te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen of ongewenste kinderloosheid. Bovenop je eigen relatie met je lichaam komt een extern beeld uit de samenleving over wat het betekent om gezond te zijn of ‘gewoon kinderen te krijgen’. De manier waarop de omgeving naar jouw (nog) onvervulde kinderwens kijkt, krijg je er gratis bij.

Toch is schaamte een belangrijke emotie die gaat over bewust zijn van jezelf en hoe jij afwijkt van je eigen normen, of die van de buitenwereld. Het helpt je dagelijks om te navigeren en geen fouten te maken waardoor je in de problemen komt.

Bijvoorbeeld: in je neus zitten, vinden mensen niet echt netjes. Dat weten we allemaal. Je bent vast wel eens betrapt als je dat toch deed in het openbaar. En schaamte zal je tegenhouden om dit te doen als je aan het wachten bent op je sollicitatiegesprek. Dan helpt het je toch.

Schaamte wordt pas een probleem als de onderliggende norm die je hanteert niet realistisch is of als je onredelijk streng bent met de beoordeling van jezelf.

 

Begin met neutraliteit

Hoe ga je om met die negatieve gedachten over je lichaam? Je hebt er een flinke tijd over gedaan om deze relatie met je lichaam op te bouwen. Dat is niet zo eventjes anders. Eerlijk is eerlijk: soms kun je negatieve gedachten over je lichaam niet tegenhouden. De boosheid, het verdriet, de schaamte… het gaat diep.

Een betere relatie met je lichaam krijgen begint met accepteren wat je niet kunt veranderen. Probeer met liefde en begrip naar je lichaam te kijken. Zodra je begint met het accepteren dat je lichaam is zoals het is, ontstaat er ruimte om te ervaren wat je lichaam wél allemaal voor je betekent.

Zet ondertussen niet alles in de wachtstand totdat je lijf perfect is en je van je lichaam kunt houden. Spreek met jezelf af dat je niet minder bent als je lichaam niet precies is en kan wat jij verwacht. Wees niet te streng omdat je überhaupt zo’n slecht gevoel hebt over je lijf.

Gun jezelf ook de tijd om te helen. Je hoeft niet meteen met volle enthousiasme van je lijf te houden, je kunt eerst proberen om minder negatief te oordelen.

 

Oefening: wil je deze overtuiging nog?

Maak een lijst met de overtuigingen die jij hebt over je lichaam. Denk er niet teveel bij terwijl je zo noteert. Het zijn vaak de dingen die je stiekem tegen jezelf vertelt als je voor de spiegel staat, terwijl je je aan het aankleden bent of er iets mis is met je gezondheid.

Schrijf vervolgens achter iedere opmerking die jij tegen jezelf maakt, hoe je dat kunt omkeren in iets positiefs. Als je dit lastig vindt, bedenk dat wat jij tegen een vriendin/ vriend zou kunnen zeggen die dit tegen zichzelf zegt.

 

Oefening negatieve overtuigingen lichaam

 

Wat kun je vandaag al doen?

1. Geloof erin dat het mogelijk is om ooit weer van je lichaam te houden. Voordat je kunt beginnen met meer liefde voor je lijf, moet je open staan voor het idee dat jij je daadwerkelijker beter kunt voelen. Die bereidheid is doorslaggevend voor jouw succes.

2. Draag kleding die goed past en waar jij je mooi en krachtig in voelt. Ook als je niet helemaal lekker in je vel zit. Het helpt je nét dat beetje beter de dag in gaan.

3. Laat mooie foto’s van jezelf maken. Door een echte fotograaf die jou op de foto zet zoals je bent op een manier die bij je past. Als je niet blij bent met je lijf, heb je al snel de neiging om jezelf te verstoppen. Jezelf trakteren op een fotoshoot geeft je de kans om dit te gaan doorbreken.

4. Ontvolg iedereen op je socials die je een slecht gevoel geeft. Magazines en accounts die een onhaalbaar ideaal promoten hebben onbewust een grote invloed op je zelfbeeld. Omring jezelf met berichten over zelfliefde en body-positiviteit. Zo zorg je voor een veilige omgeving om te werken aan meer liefde voor je lijf. Het is geen kant-en-klare oplossing, maar kan je helpen om een shift te maken in je mindset.

5. Hou een dankbaarheidsdagboek bij… voor je LICHAAM! Schrijf een paar weken lang elke dag drie dingen op waarom jij dankbaar bent voor je lijf vandaag. Misschien ben je dankbaar voor je voeten die je gedragen hebben tijdens een fijne wandeling. Dankbaar voor je armen dat je jouw lief iedere dag kan knuffelen. Dankbaar aan je tong dat je zulk lekker eten mag proeven iedere dag.

 

Een groter probleem

Soms is een gebrek aan liefde voor je lichaam een groter probleem dan je zelf kunt oplossen. Wanneer het je structureel tegenhoudt om goed voor jezelf te zorgen, wanneer je zelfbeeld zo laag is dat je jezelf afsluit voor je omgeving, of wanneer je depressieve gevoelens hebt bijvoorbeeld. In dat geval is het verstandig om met de huisarts te overleggen wat je nog meer kunt doen om te werken aan een gezonde relatie met jezelf.

Dit artikel is gepubliceerd in het Freya Magazine #3 (september 2020). De oefening uit het artikel kun je zelf eenvoudig thuis doen. Het bewust worden van overtuigingen is een mooi begin naar meer liefde voor je lijf. Wil je nu ook een volgende stap zetten?  Stuur me een bericht als je daar in coaching verder mee wilt gaan.

 Warme groet, Susanne

Pin It on Pinterest

Share This