Selecteer een pagina

Samen met je partner wil je graag een kindje. Dat gaat niet vanzelf. Jullie zijn al een tijdje bezig en je merkt dat jullie relatie toch een beetje onder druk staat. Ook al doen jullie enorm je best om die intimiteit te behouden. 

Het is niet zo vreemd dat jullie allebei soms periodes hebben waar je genoeg hebt aan jezelf. Jullie zijn allebei op je hele eigen manier gehecht aan je kinderwens. Je hebt je eigen dromen en wensen over hoe het is om mama of papa te zijn.

Jullie moeten ook op jullie eigen manier – en tempo – ruimte maken voor het verdriet, de boosheid en de angst die erbij komt kijken als je te maken krijgen met een nog onvervulde kinderwens. Op zo’n moment is er niet altijd ruimte om er te zijn voor de ander.

Dus als je nu ervaart dat jullie relatie nu anders voelt dan eerst, dan kan dat heel goed kloppen.

 

Intiem zijn kan op allerlei manieren

Even heel eerlijk: met elkaar intiem zijn kan best een opgave worden als zwanger worden niet vanzelf gaat. Je cyclus in de gaten houden, dagen tellen, op de juiste dagen vrijen (of juist niet!) Het idee: misschien is er wel iets mis met mij… of met de ander? De romantiek kan er soms best vanaf gaan.

Helemaal als je start met een fertiliteitsbehandeling. De onderzoeken, echo’s, naar het ‘kamertje’ in voorbereiding op de behandeling, een IUI, punctie, terugplaatsing, ga zo maar door. Veel kanten van jullie intimiteit wordt gemedicaliseerd. En dan heb ik het nog niet over de hormoonbehandeling en alle andere dingen die jullie doen om een kindje te krijgen.

Dat kan er flink inhakken thuis. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren waarop jullie band intiem kan blijven. Het allerbelangrijkste is om manieren te zoeken die bij jullie passen. En dan is een avond rustig bij elkaar op de bank zitten soms net zo waardevol als een avond met elkaar in bed.

Het gaat om de intentie waarmee je bij elkaar bent. Hoe je de intimiteit vorm geeft en elkaar de volle aandacht schenkt. En soms is er even uit gaan samen meer dan genoeg.

 

een date-bucketlist

Maak allebei een lijst met dingen die je altijd al eens hebt willen doen. Plekken die je altijd al eens hebt willen bezoeken. Van groots en meeslepend, tot klein en eenvoudig. Alles is goed.

Ga dan bij elkaar zitten en voeg de lijsten samen. Wees genereus naar elkaar en wijs de activiteiten van de ander niet af als jij ze niet perse heel leuk vindt. Je zou jezelf zomaar eens kunnen verrassen.

Haal de allergrootste struikelblokken eruit. Misschien is een escaperoom geen goed idee als je partner claustrofobisch is. Of parachutespringen met hoogtevrees. Dat soort dingen.

Wat er overblijft is jullie gemeenschappelijke date-bucketlist. Eens in de maand prik je een activiteit die je samen oppakt. Niet om ruimte te maken voor een goed gesprek, of een romantische activiteit op te pakken. Maar gewoon even samen tijd doorbrengen aan iets wat één van jullie twee, of jullie allebei, leuk vinden. 

 

If all else fails…

Als het nou helemaal niet wil lukken om samen quality time te nemen , spreek dan af dat je – wat er ook gebeurd – elkaar elke dag even vastpakt. Minimaal 20 seconden. Het liefst langer. Dat is namelijk precies de tijd die je lichaam nodig heeft om oxytocine vrij te maken. Beter bekend als het knuffelhormoon of het gelukshormoon.

Je dagelijkse dosis wellness was nog nooit zo easy.

 

 

Boek een Partnersessie

Wil jullie samen sterk in jullie traject staan? Je kunt ook een sessie plannen met je partner. Neem hier contact met me op.

Warme groet, Susanne

Foto door Susanne Eskens

Pin It on Pinterest

Share This