Selecteer een pagina
Hand in hand

Als zwager worden niet vanzelf gaat, komt er óntzettend veel op je af. Dat kan veel stress opleveren. In tijden van grote druk is het dan makkelijk om elkaar uit het oog te verliezen.

 

Met sommige dingen moet je namelijk eerst zelf dealen om ze daarna te kunnen delen. Tenminste, zo gaat dat vaak. Intimiteit kan dan lastig worden, zeker als je vanwege de behandeling verplicht moet vrijen…of juist niet. Dan kun je het gevoel krijgen dat je er echt helemaal alleen voor staat. 

 

Samen kun je de wereld aan

Het maakt niet uit waar je staat in je proces, intimiteit blijft belangrijk om sterk in je relatie te kunnen staan. Tegelijkertijd kan ook heel ingewikkeld zijn.

De kans is groot dat jullie eerst samen geprobeerd hebben om zwanger te worden op een natuurlijke manier. Jullie hebben op allerlei manieren geprobeerd om het te laten slagen. Vrijen op een schema, werken aan je gezondheid, betere voeding. Iedere keer maar die teleurtstelling. Het idee: misschien ligt het wel aan mij?

Daarna ben je misschien patiënt geworden of geweest, waarbij jullie intimiteit direct gemedicaliseerd is. Je bent onderzocht, hebt echo’s gehad en wordt flink in de gaten gehouden. Een inbreuk op jullie samenzijn die grote invloed kan hebben.

Des te belangrijker om samen de ruimte te blijven maken om intiem te zijn met elkaar. Om elkaar echte aandacht te geven. Momenten waarop je samen geniet van de fijne dingen in het leven, zijn namelijk net zo belangrijk als voor elkaar klaar staan in slechte tijden.

 Onderstaande oefening kun je doen als je een keer helemaal contact wilt maken met elkaar.

 

Oefening: Spiegel van de ziel

Wanneer is de laatste keer dat jullie echt aandacht hadden voor elkaar? Ga de uitdaging aan en kijk elkaar eens diep in de ogen. De oefening duurt minimaal 5 minuten, zet er gerust een timer voor.

Dit is een hele open en kwetsbare manier om samen te zijn. De opdracht is om tijdens die 5 minuten niets te zeggen of te doen, alleen te kijken. Wees niet te streng voor jezelf: als je moet lachen (en dat gaat gebeuren)… lach gewoon! Voel je emoties opkomen, laat die tranen maar stromen.

Het kan zijn dat je deze oefening als heel confronterend ervaart: er is in dit intieme contact niets, maar dan ook niets waar jij je achter kunt verbergen. Terwijl je de ander in de ogen kijkt, wordt je net zo goed met je eigen gedachtes en gevoelens geconfronteerd. Probeer dit langzaam los te laten en richt al je energie op de persoon die tegenover je zit. In volle aandacht kun je dan even samen zijn.

 

Neem zodra de timer gaat een heel klein moment voor jezelf en doe je kort ogen dicht. Daarna kun je samen praten over deze bijzondere ervaring. Of je slaat gewoon even de armen om elkaar heen. Woorden zijn niet altijd nodig.

Wil jullie samen sterk in jullie traject staan? Je kunt ook sessies voor jullie samen afspreken. Stuur me een bericht als je meer wilt weten.

 Warme groet, Susanne

Pin It on Pinterest

Share This