Selecteer een pagina

Zorgen voor jezelf is ook zorgen voor je lijf. Dat kan op hele verschillende manieren, waarvan op een gezonde manier bewegen een hele essentiële is. Bovendien kun je veel meer aan op het moment dat je echt lekker in je vel zit.

Ik ben er zelf voorstander van om te bewegen op een manier die bij jóu past. Zodat je plezier hebt in het bewegen zelf en je niet blind staart op een ‘doel’ dat je wel of niet gaat halen. Zo blijf je ook weg bij eventuele overtuigingen van jezelf over wat hoort als je aan het bewegen bent. Dat zorgt alleen maar voor meer stress.

hardloopschoenen

Lekker in je vel

Sport en beweging werkt ontspannend. Als reactie op stress bouwt je lichaam spierspanning op, die – als de stress langdurig is – niet zomaar weg gaat. Regelmatig bewegen zorgt dat je die energie ook weer uit je lichaam laat gaan. Tegelijk ben je met aandacht bezig met je lichaam, waardoor je je mind de kans geeft om tot rust te komen. 

Eerlijk is eerlijk, als je te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen of ongewenste kinderloosheid, is er vaak een extra drempel om flink aan de slag te gaan en fit te worden (of te blijven). Zo’n sfeer van: ‘Sterk, sterker, sterkst. Slank, slanker, slankst, ‘ die je op veel sportclubs tegenkomt helpt allerminst. 

De truc is om te kijken hoe jij op een laagdrempelige manier kunt beginnen. Wil je echt gaan sporten? Neem dan de tijd om uit te zoeken wat bij je past. Het liefst zie je resultaat op korte termijn, maar wat heb je eraan als je na een paar weken (of maanden) weer gedesillusioneerd thuis op de bank zit? Nog een extra teleurstelling om te verwerken.

Kijk eens voorbij je comfort zone. Als je nog niet precies weet waar jij echt plezier uit haalt is zo’n abonnement waarbij je in de hele stad of regio allerlei verschillende plekken kunt proberen wel iets voor jou. Zo onderzoek je wat je leuk vindt, zodat je het ook kunt blijven doen. 

 

Rust en ruimte

Pak je agenda er eens bij: waar kun je door de week makkelijk meer bewegen? Neem eens wat vaker de fiets in plaats van de auto om boodschappen te doen, ga tijdens kantoortijd alleen nog met de trap en stap een halte eerder uit de tram of bus.

Werk je vanuit huis? Begin je dag dan met een wandeling om ‘naar je werk te gaan’. Zo sla je meteen 2 vliegen in één klap: je begint met bewegen en je maakt onderscheid tussen je vrije tijd en je werkdag.

Zo kijk je verder naar je week. Waar kun je nog meer wat extra bewegen kwijt/ De momenten dat we zonder nadenken onze vaste routines afgaan, zijn vaak de grote boosdoeners. Laat deze lijst ook eens aan je partner zien. Wedden dat er nog dingen zijn, waar je nog nooit bij stilgestaan hebt?

 

Tip! Begin lekker thuis

Vind je de stap naar een sportclub, yogaschool of buitenactiviteit te groot? Begin dan lekker thuis. Online zijn er voldoende lessen te vinden om langzaam maar zeker weer fit te worden.

Wandelvideo’s voor absolute beginners (gewoon op 2m2 in de huiskamer), yogalessen voor alle niveaus, bellyfit traningen, of pittige HIIT workouts voor de die-hard fitness fans. Zo kun je in je eigen tempo je conditie opbouwen en het vertrouwen krijgen. Gratis en voor Niets!

Foto door Niels Vinck.

Volg me ook op:

Pin It on Pinterest

Share This