Selecteer een pagina
Wandelen in het Amsterdamse Bos

De paden op, de lanen in…

Een van de meest laagdrempelige vormen van bewegen is wandelen. Het kan overal en je hoeft er niets bijzonders voor te kunnen, te doen of in huis te hebben. Het allerlekkerste is om te wandelen in de natuur.  Aan het strand, in het bos!

Wandelen is al lang niet meer alleen voor stellen op leeftijd in matchende outfits. Je hoeft er weinig voor te regelen, het kan allemaal in je eigen tijd en je hoeft er geen duur of langlopend abonnement voor af te sluiten. Ook wanneer je minder goed ter been bent, is het nog steeds prettig zijn om de natuur in te gaan. Wellicht niet op het strand of over die kleine bospaadjes, dat kan teveel zijn.  Ook in grote parken met verharde paden is het nog steeds goed toeven.

 

Als dochter van een bioloog ben ik misschien wat bevooroordeeld: ik herinner me nog steeds de wandeling met mijn vader terwijl hij aan ons vertelde welke vogel we hoorde en welke plant we zagen. Of hoe we hondsdraf konden herkennen en gebruiken als we in een brandnetel terecht gekomen waren. Gelukkig zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van (wandelen in) de natuur op ons welzijn om mijn enthousiasme te ondersteunen. En die is vooral positief!

 

De voordelen van wandelen:

1. Wandelen is een hele gezonde en succesvolle manier van bewegen. Als je dagelijks een half uurtje op pad gaat, is het al snel gezonder dan een uur keihard losgaan in de sportschool. Maar ook met minder kom je al een heel eind. Daarnaast is een flinke wandeling net zo’n goeie workout als je hem zelf maakt. De afstand, het tempo…je hebt het allemaal zelf in de hand. En als je fysiek een betere conditie hebt, kun je mentaal ook veel meer hebben.

2. We kunnen allemaal wel wat meer zon op onze toet gebruiken. Het zonlicht dat via je ogen naar binnen komt, heel hele positieve invloed op onze mind.

3. Buiten zijn in de natuur heeft een hele positieve invloed op je mentale gezondheid. Het werkt stress-verlagend en zorgt voor de nodige ontspanning. Bovendien verbetert het je stemming en leidt tot een vermindering van negatieve gevoelens. Niet voor niets slaap je vaak langer en beter als je ’s avonds een frisse neus hebt gehaald of een hele dag erop uit bent geweest.

4. Wandelen maakt praten makkelijker. Omdat je ontspannen actief bent, zit je automatisch ‘minder in je hoofd’. Zo lijkt het soms of barrières wegvallen en dingen die je anders niet zo makkelijk onder woorden kunt brengen nu ineens zo van je tong afrollen. Dan ontstaat er zomaar de ruimte om een stukje van deze lastige periode te verwerken.

 

MINDFUL WANDELEN

Je kunt een wandeling in de buitenlucht gebruiken als een meditatie in beweging. Zet je telefoon uit of op stil als je onderweg gaat. Focus op je ademhaling.

Zet dan bewust je ene voet voor de andere en voel hoe je de grond raakt. Voel het drukverschil, de temperatuur, de zon, de wind. Neem alles sensaties in je op.

Als je afgeleid wordt, neem het dan gewoon aan en richt je aandacht weer terug naar het lopen. Komen er gedachten voorbij? Laat ze dan gaan. Zo heb je iedere keer weer een kans om opnieuw te beginnen.

 

ER SAMEN EVEN UIT

Tot slot: wandelen is een hele fijne activiteit die je samen kunt oppakken. Combineer het met dagjes uit, een etentje op de route terug of een picknick en je hebt meteen een fijne dag samen. Ideaal als je wat tijd met elkaar wilt doorbrengen.

 

TIP!: Met de NS kun je leuke wandelingen maken van station tot station door pitoreske dorpen, mooie bossen, duinroutes en natuurparken. Zelfs in deze tijd nog een mooie optie. 

 

Dit artikel verscheen eerder in het Startersmagazine van Vereniging Freya  

SWil je ondersteuning van jouw eigen cheerleader op weg naar een leefstijl die bij jou past? Stuur me een bericht.

 Warme groet, Susanne