Coaching & Therapie bij Vroeg Verlies

Je was al begonnen met liefhebben

Misschien al ver voordat je een positieve test in handen had. In je hoofd was het plaatje al compleet. 

Het verlies van een pril begin snijdt dieper dan de buitenwereld beseft. Misschien wordt het weggewuifd als ‘de natuur die zijn werk doet’, of ‘het was nog te vroeg om echt iets te zijn’. Maar voor jou is dat wel anders.

Er is een luikje open in je hart, waarvan je niet wist dat het er was. Je had je al verbonden; met je wens, met het leventje dat even bij je was, met je kindje. En nu zit daar dat stille verdriet. Over alles wat had kunnen zijn. Maar misschien ook de twijfel: ‘Mag ik hier wel zo mee zitten?’, ‘Heb ik wel recht op dit verdriet?’, of die allesbepalende vraag: ‘Wat heb ik verkeerd gedaan?’

Ondertussen gaat het leven door alsof er niets is veranderd, terwijl jij vanbinnen alles voelt verschuiven.

Als je alles om je heen eventjes los laat… Hoe voel je je dan vanbinnen?

Kun je ruimte geven aan dat wat gevoeld wil worden? Of blijf je het verdriet opstapelen, bang om de controle te verliezen? En hoe zacht ben je eigenlijk voor jezelf?

Het leven mag lichter zijn

Rustiger, Zachter

Minder op Karakter

Hoe zou het voor je zijn om met aandacht te kijken naar alles wat je meedraagt? Zodat je langzaam weer de rust kunt vinden bij jezelf…

Als je alles welkom kunt heten? Het verdriet, de boosheid, de leegte. De twijfel wat er verkeerd is gegaan, of het iets is wat jij hebt gedaan? Het onbegrip van je omgeving, het gevoel van falen, de angst om opnieuw te hopen. Misschien zelfs wel de opluchting waar je je zo schuldig over voelt.

Rouw heeft geen spoorboekje met stations en vertrektijden. Het komt en gaat in golven. Het liefst op de meest ongelukkige momenten. En dat heeft natuurlijk een reden. Je kunt leren om hier ruimte voor te maken op een manier die bij je past.

Dit is je uitnodiging om dichterbij jezelf te komen en daar te blijven. Hoe het ook verder gaat. Een uitnodiging om te voelen wat er gevoeld wil worden. Te accepteren wat je niet kunt veranderen. En aan te kijken wat er nu aandacht vraagt. Op de weg naar de rust en het vertrouwen die daarachter liggen.

Betekenis geven aan deze moeilijke tijd

Mensen die bij mij komen, zijn op zoek naar meer rust middenin de storm. Naar meer acceptatie van de situatie. Ze willen hun verlies verweven in hun leven, op een manier die bij ze past. Doorgaan alsof het er niet is, of ‘allemaal wel mee valt,’ vinden ze geen optie (meer).

Ze hebben een enorme drive om hier goed uit te komen. En realiseren zich tegelijkertijd dat ze juist hierin mogen verzachten. Ze willen met compassie naar zichzelf kijken, en van daaruit verbinding maken met zichzelf, én de mensen die ze liefhebben. Met hun blik op de toekomst.

Op weg naar de rust en het vertrouwen die je ervaart als je dichtbij jezelf komt te staan. En daar kunt blijven, ook in moeilijke tijden.

Onderwerpen waarvoor je bij mij terecht kunt (om je een idee te geven)

◌ Omgaan met verliesJe wil ruimte geven aan je verdriet, in plaats van het steeds weg te drukken, maar je weet niet hoe.

◌ Schuldgevoel en zelfbeeldJe voelt je boos op je lichaam, schuldig, of hebt het gevoel dat je hebt gefaald.

◌ Angst voor een volgende zwangerschap – Hoe ga je om met de spanning, de onzekerheid, het vertrouwen in je lichaam terwijl je zo graag weer zwanger wilt zijn?

◌ Rouw verweven in je levenHoe neem je dit verlies met je mee, zonder dat het je hele leven bepaalt? Je wil weer meedoen; thuis, op je werk, met je familie en vrienden.

◌ Je relatie staat onder drukJullie gaan op een andere manier om met het verlies en dat wringt.

◌ Omgaan met je omgeving – Mensen begrijpen niet hoe groot dit verlies voor je is, en dat doet pijn.

◌ De verbinding met je baarmoeder herstellen – Je bekkengebied is een plek waar veel pijn en trauma wordt opgeslagen. Dat geldt voor iedereen, en in jouw geval zit er nu een extra lading op. 

◌ Verbinden met een nieuw kindje – Je bent opnieuw zwanger en vindt het moeilijk om te verbinden met dit kindje. De angst om het te verliezen is groot en je weet dat dit invloed heeft op jullie band. 

Soorten sessies

Veelgestelde vragen

BOVENSTE - niet weghalen
Ik heb een andere hulpvraag dan op je website staat. Kan ik dan wel bij je terecht?

Natuurlijk. Je bent heel welkom om contact met me op te nemen. Dan bespreken we je vraag en kijken we of ik de juiste persoon ben om je te helpen.

Welke soorten vroeg verlies zijn er eigenlijk?

Verlies vroeg in de zwangerschap kent veel vormen. Soms is het verlies zelfs zo prill, dat je geen eens een test hebt kunnen doen. Toch voel je verdriet. 

Hoewel jouw verlies niet zichtbaar is geweest voor anderen, mag je hier zeker om rouwen. 

In een reguliere zwangerschap zijn er o.m. de volgende soorten verlies: 
* Miskraam
* Missed abortion
* Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
* Mola-zwangerschap (de placenta groeit door, terwijl er geen vruchtje (meer) is)
* Lege vruchtzak of windei
* Verlies bij een meerling (vanishing twinsyndroom)
* Afgebroken zwangerschap of abortus
* Biochemische zwangerschap (de test zegt zwanger, maar het is zo vroeg misgegaan dat de echo niets kan zien)

In een fertiliteitstraject is er ook veel sprake van verlies, ook al wordt dit nauwelijks zo benoemd, denk aan mislukte terugplaatsingen, de embryo’s die niet goed ontdooien voor een terugplaatsing, embryo-reductie bij meerlingen en embryo-selectie (bijv. bij een mogelijke genetische aandoening).

Ik ben mijn kind laat in de zwangerschap, tijdens de geboorte of kort daarna verloren. Kan ik dan ook bij jou terecht?

Natuurlijk. Je bent van harte welkom. Samen kijken we naar wat je nu nodig hebt.

Worden jouw sessies vergoed door de verzekering?

Nee, dat worden ze niet. Bij sommige werkgevers kun je wel je persoonlijke ontwikkelbudget gebruiken voor de sessies.

Wat gebeurt er als ik tijdens het traject ineens zwanger word?

Dat is helemaal aan jou en mag je in het moment zelf beslissen. Sommige vrouwen kiezen dan om nog een paar sessies te doen. De eerste maanden van de zwangerschap na een fertiliteitstraject kunnen zwaar zijn. Opgebouwde spanning en verdriet spelen vaak een grote rol. Andere vrouwen stoppen met de sessies om te genieten van hun zwangerschap. Daarom zijn alle trajecten op maat.

Ik sta op de wachtlijst voor de reguliere GGZ, kan ik in de tussentijd bij jou terecht?

Dat ligt eraan met welke reden je nu op de wachtlijst staat. Heb je een burn-out of een bore-out, dan kan het zeker. Gaat het om bijvoorbeeld een depressie, PTSS, een traumatische rouwstoornis, een angststoornis, of persoonlijkheidsproblematiek, dan ben ik niet bevoegd – en ook niet bekwaam genoeg – om je echt te helpen. Wil je heel graag met me aan de slag en twijfel je of het kan? Neem even contact met me op.

Ik lees dat je nog in opleiding bent tot psychodynamisch therapeut. Geef je al wel therapie?

Sessies met mij gaan dieper dan coaching. Dit komt door mijn training in Mindfulness en Zelfcompassie die allebei ingezet worden bij veel meer dan toekomstgerichte coachvragen. 

Inmiddels zorgt mijn opleiding tot therapeut voor de nodige verdieping in mijn lichaamsgerichte aanpak, maar ook in hypnotherapie, familieopstellingen en innerlijk kind-werk.

Vooraf bespreken we de reden waarom je wilt komen, zodat ik een goede inschatting kan maken of ik je voldoende kan helpen. Als dat niet zo is, ben ik daarin heel eerlijk. Ik breng je dan in contact met een van de geweldige therapeuten in mijn netwerk. 

Coaching of therapie; wat is eigenlijk het verschil?

Kortgezegd is coaching vooruitgericht veranderen. Vanaf waar je nu staat, recht de toekomst in. Bij therapie neem je de ruimte om ook achterom te kijken en te verwerken wat er in het verleden is gebeurd. 

Betekent dit dat je altijd bezig bent met therapie bij mij in de praktijk als je een moeilijke tijd door hebt gemaakt, of nu doormaakt? Zeker niet. Vooraf bespreken we jouw hulpvraag en bekijken we wat het meest passend is. 

Jij neemt altijd zelf de beslissing waar je voor gaat: coaching, of werken op een diepere laag. 

Je staat hier echt niet alleen in, maar dat voelt misschien niet zo…

Vroeg verlies is rouw die vaak onzichtbaar blijft. De buitenwereld gaat door. Misschien had je nog niemand verteld over je zwangerschap, of weet niemand dat je in een fertiliteitstraject zit.

Eén op de tien vastgestelde zwangerschappen eindigt in een miskraam. En dat is nog zonder de vroege verliezen die plaatsvinden vóór een test positief wordt, of de teleurstelling na een mislukte terugplaatsing bij een fertiliteitstraject. Cijfers vertellen maar een deel van het verhaal. Want voor jou is het geen statistiek: het is iets wat jij voelt, iets wat je met je meedraagt.

En nu is het alleen nog maar lastiger: want hoe geef je woorden aan het leven dat maar even bij je was? Hoe deel je verdriet dat zo intiem is, waar vaak ook veel schuldgevoel en ook schaamte een rol bij speelt?  

Misschien voelt het alsof jouw verdriet niet zwaar genoeg weegt, omdat anderen ‘het erger hebben’. Maar dit verlies, hoe pril ook, heeft impact. En dat verdient ruimte.

Er is geen juiste manier om te rouwen. Er is alleen jouw manier. En dat hoef je niet alleen uit te zoeken.

Ik gun het je om zachter te worden voor jezelf

Zodat je weer wat rust en vertrouwen kunt ervaren in deze moeilijke tijd. Meer rust midden de storm, meer acceptatie voor de situatie, meer liefde voor jezelf. Dat hoef je niet alleen te doen. Laat gerust een vrijblijvend bericht achter, en ik neem contact met je op om te kijken of ik de persoon ben voor jou.

Liefs, Susanne