Selecteer een pagina

Ik voelde me al moeder

Ook al had ik geen kind of was ik zwanger. Een kindje krijgen ging bij mij niet vanzelf.

Mijn idee van romantisch samen een kind krijgen werd een lang proces van onderzoeken, tripjes naar het ziekenhuis, hormonen spuiten, verplicht vrijen – of niet.

Wat moest ik daarmee doen? Vertelde ik het op mijn werk, aan vrienden en familie? Wat zou ik zeggen als mensen vroegen waarom ik nog geen kinderen had?

Ik had geen idee: ik schaamde enorm dat ik niet gewoon zwanger kon worden. Mijn lichaam liet me in de steek en ik had geen vertrouwen meer.

Om me heen werd iedereen zwanger. En ik moest elke cyclus weer dealen met dat verdriet, en de jaloezie. Ik was zo teleurgesteld in mezelf. Maar ik gíng maar door. Mijn hele leven stond op zijn kop. 

In die tijd vond ik nauwelijks informatie over hoe je kunt omgaan met alle stress, het verlies, het verdriet en de onzekerheid waar je mee te maken krijgt als je niet ‘gewoon’ zwanger kunt worden.

Ik heb me enorm verbaasd over hoe weinig aandacht er is voor de mentale en emotionele kant van een (nog) onvervulde kinderwens. Stress heeft enorme invloed op je lichaam en je welzijn.

Mindfulness en zelfcompassie waren mijn manier om de situatie meer te kunnen te accepteren en langzaam wat meer liefde voor mezelf te voelen. Op het zwanger worden had ik geen enkele controle, maar ik kon wel kiezen hoe ik daarmee om zou gaan.

Met die rust lukte het me echt anders in mijn traject te staan. Middenin een terugplaatsing besloot ik samen met mijn man een pauze in te lassen, zonder einddatum. Tegen al mijn verwachtingen in ben ik toen zwanger geworden; moeder van een zoon.

Inmiddels weet ik dat wij geen tweede kindje meer krijgen. Een droom die niet in vervulling gaat, een onzichtbaar verlies dat ik altijd in mijn hart draag. 

Daarom ben ik begonnen met Moeder in je Hart. Want soms heb je een steuntje in de rug nodig. Je hebt namelijk alles in je om deze ongelooflijk moeilijke periode door te komen.

Je bent een krachtige vrouw. Ook al voelt dat nu misschien niet zo. Anders was je nooit zover gekomen.

Tijdens jouw traject kun je veilig tot rust komen, ruimte maken voor verdriet en verlies. Voelen wat je echt belangrijk vindt. Zodat je daarna vol vertrouwen alles aan kunt gaan wat er op je pad komt.

– Susanne

Contact

Heb je vragen, of wil je telefonisch kennismaken om te kijken of coaching iets voor je is? Stuur me een bericht en ik neem contact met je op.

Onderwerp

2 + 8 =

Pin It on Pinterest

Share This