Selecteer een pagina
schaal met aardbeien en bosbessen

Het is niet makkelijk om je werk te combineren met een vruchtbaarheidsbehandeling. In een korte tijd moet je vaak voor controle en een ingreep naar het ziekenhuis. Die afspraken zijn meestal pas kort vooraf bekend. Daarnaast kan de lichamelijke en psychische impact van zo’n behandeling – mede door het gebruik van hormonen – best heftig zijn. Hoe regel je dat?

 

Ziekenhuisbezoeken in mijn eigen tijd

Tijdens de onderzoeken naar mogelijke oorzaken voor uitbreken van een zwangerschap en ook gedurende de eerste IUI behandelingen was ik nog in dienst. Ik wist niet beter dan dat je dit soort dingen in je vrije tijd moet doen, dus ik dat regelde ik zo. Toen ik eenmaal mijn eigen bedrijf startte was het allemaal mijn eigen tijd en kon ik daar flexibel mee omgaan.

En dat was wel zo fijn. Bezoeken in het ziekenhuis in het kader van vruchtbaarheidsbehandelingen zijn überhaupt bijna niet te plannen. Het is afhankelijk van de wachtlijsten in het ziekenhuis. En vanaf het moment dat je start met de behandeling zelf, worden alle onderzoeken, check-ups en behandelmomenten bepaald door jouw cyclus en voortgang. Geen enkel traject is gelijk. Hou er rekening mee dat je in een tijdsbestek van 2 tot 3 weken zomaar 6 keer naar het ziekenhuis moet.

 

Kortdurend verlof

Wat ik in die begintijd niet wist, is dat je op basis van de Wet arbeid en zorg (Wazo) recht hebt op kort verzuimverlof bij een arts- of ziekenhuisbezoek dat spoedeisend of onvoorzien is, of dat je niet buiten werktijd kunt inplannen. En aangezien je voor een vruchtbaarheidsbehandeling afhankelijk bent van je eigen cyclus (én de ziekenhuisplanning) kun je er niets aan doen als je maandag hoort dat je woensdag om half elf verwacht wordt voor een controle of ingreep.

De voorwaarde is wel dat het verlof dat je opneemt voor je ziekenhuisbezoek niet langer duurt van strikt noodzakelijk. Mocht je het prettig vinden om na je ziekenhuisbezoek nog een koffietje te drinken, te lunchen of een lekkere wandeling te maken, dan is dat dus niet de bedoeling. Voor bijvoorbeeld een punctie of terugplaatsing binnen een IVF of ICSI behandeling is het mogelijk langer verlof te nemen, omdat vrouwen hier vaak veel pijn en ongemak van ervaren.

Bij een vruchtbaarheidsbehandeling kan het ook voorkomen dat je bijwerkingen – lichamelijk of psychisch – hebt van de hormonen, of een vervelende nasleep van een ingreep, waardoor je tijdelijk niet meer kunt werken. Op dat moment kun je je gewoon ziek melden natuurlijk.

 

Je verhaal delen op het werk

Achteraf gezien weet ik niet of ik de eerste periode wel had willen delen dat ik naar het ziekenhuis moest voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Voor mij was dat toen nog teveel gevraagd. Maar naarmate ons traject langer duurde, heb ik daar wel echt de ruimte voor nodig gehad. Het is niet eenvoudig om je vruchtbaarheidsbehandeling en je werk te combineren. Ik kon het gelukkig zelf oplossen. Maar wat doe je als je een vaste baan hebt?

Of je het wilt delen met je werkgever is aan jou. Om gebruik te maken van je wettelijke kort verzuim, moet je werkgever wel begrijpen dat je deze afspraken niet buiten werktijd kunt plannen. In dit geval helpt het om jouw behandeling bespreekbaar te maken met je werkgever.

Beslis van tevoren wat je wilt delen met je werkgeven en hoe je dit wilt zeggen. Denk ook na over wat je liever niet wilt delen, zodat je niet het gevoel krijgt dat je voor het blok gezet wordt. Probeer het gesprek open in te gaan en duidelijk aan te geven wat jij op dat moment nodig hebt. Je kunt vertellen dat vruchtbaarheidsproblemen en de behandeling veel stress opleveren, zodat jouw werkgever iets beter begrijpt wat er aan de hand is.

Spreek ook af met je werkgever wat je wilt delen met andere collega’s op het werk. Niets is zo vervelend als je terug komt van het ziekenhuis en een random collega vraagt hoe je echo is gegaan terwijl je niks hebt verteld. Geloof me, het gebeurt.

 

Wanneer heeft jouw partner ook recht op verlof?

Als jouw partner onderzoeken heeft of een ingreep ondergaat, dan is jullie situatie gelijk. Maar voor jouw controles, behandelingen en ingrepen heeft jouw partner niet zomaar recht op kortdurend verlof. Alleen als jij niet zelfstandig kunt reizen, bijvoorbeeld na een punctie, dan is het voor je partner mogelijk om verlof op te nemen om je te begeleiden. Sommige werkgevers willen hier nog wel coulant mee omgaan voor bijvoorbeeld een terugplaatsing of IUI.

 

Brochure

Vereniging Freya heeft een hele handige brochure gemaakt, daarin lees je alles rondom Vruchtbaarheidsbehandeling en Werk. Er staan ook goede tips in voor je werkgever hoe je om kunt gaan met een medewerkers die vriuchtbaarheidsproblemen hebben. Fijne gespreksstarter! (of als naslagwerk)

Wil je ondersteuning bij het delen van je vruchtbaarheidsproblemen met je omgeving? Stuur me een bericht.

 Warme groet, Susanne

Pin It on Pinterest

Share This