Vrij voor je fertiliteitsbehandeling

Vrij voor je fertiliteitsbehandeling

Het is niet makkelijk om je werk te combineren met een vruchtbaarheidsbehandeling. In een korte tijd moet je vaak voor controle en een ingreep naar het ziekenhuis. Die afspraken zijn meestal pas kort vooraf bekend. Daarnaast kan de lichamelijke en psychische impact van zo’n behandeling – mede door het gebruik van hormonen – best heftig zijn. Hoe regel je dat?

 

Het is bijna niet te plannen

Tijdens de onderzoeken naar mogelijke oorzaken voor uitblijven van een zwangerschap en ook bij de eerste IUI behandelingen was ik nog in vaste dienst. Ik wist niet beter dan dat je dit soort dingen in je vrije tijd moet doen, dus ik dat regelde ik zo. Toen ik eenmaal mijn eigen bedrijf startte kon ik daar flexibel mee omgaan.

En dat was wel zo fijn. Bezoeken in het ziekenhuis in het kader van vruchtbaarheidsbehandelingen zijn überhaupt bijna niet te plannen. Het is afhankelijk van de wachtlijsten in het ziekenhuis. En vanaf het moment dat je start met de behandeling zelf, worden alle onderzoeken, check-ups en behandelmomenten bepaald door jouw cyclus en voortgang. Geen enkel traject is gelijk. Hou er rekening mee dat je in een tijdsbestek van 2 tot 3 weken zomaar 6 keer naar het ziekenhuis moet.

 

Kortdurend verlof

Wat ik in die begintijd niet wist, is dat je op basis van de Wet arbeid en zorg (Wazo) recht hebt op kort verzuimverlof bij een arts- of ziekenhuisbezoek dat spoedeisend of onvoorzien is, of dat je niet buiten werktijd kunt inplannen. En aangezien je voor een vruchtbaarheidsbehandeling afhankelijk bent van je eigen cyclus (én de ziekenhuisplanning) kun je er niets aan doen als je maandag hoort dat je woensdag om half elf verwacht wordt voor een controle of ingreep.

De voorwaarde is wel dat het verlof dat je opneemt voor je ziekenhuisbezoek niet langer duurt van strikt noodzakelijk. Mocht je het prettig vinden om na je ziekenhuisbezoek nog een koffietje te drinken, te lunchen of een lekkere wandeling te maken, dan is dat dus niet de bedoeling. Voor bijvoorbeeld een punctie of terugplaatsing binnen een IVF of ICSI behandeling is het mogelijk langer verlof te nemen, omdat je hier vaak veel pijn en ongemak van kunt ervaren.

Bij een vruchtbaarheidsbehandeling kan het ook voorkomen dat je bijwerkingen – lichamelijk of psychisch – hebt van de hormonen, of een vervelende nasleep van een ingreep, waardoor je tijdelijk niet meer kunt werken. Op dat moment kun je je gewoon ziek melden.

 

Je verhaal delen op het werk

Achteraf gezien weet ik niet of ik de eerste periode wel had willen delen dat ik naar het ziekenhuis moest voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Voor mij was dat toen nog teveel gevraagd. Maar naarmate ons traject langer duurde, heb ik daar wel echt de ruimte voor nodig gehad. Het is niet eenvoudig om je vruchtbaarheidsbehandeling en je werk te combineren. Ik kon het gelukkig zelf oplossen. Maar wat doe je als je een vaste baan hebt?

Of je het wilt delen met je werkgever is aan jou. Om gebruik te maken van je wettelijke kort verzuim, moet je werkgever wel begrijpen dat je deze afspraken niet buiten werktijd kunt plannen. In dit geval helpt het om jouw behandeling bespreekbaar te maken met je werkgever.

Beslis van tevoren wat je wilt delen met je werkgeven en hoe je dit wilt zeggen. Denk ook na over wat je liever niet wilt delen, zodat je niet het gevoel krijgt dat je voor het blok gezet wordt. Probeer het gesprek open in te gaan en duidelijk aan te geven wat jij op dat moment nodig hebt. Je kunt vertellen dat vruchtbaarheidsproblemen en de behandeling veel stress opleveren, zodat jouw werkgever iets beter begrijpt wat er aan de hand is.

Spreek ook af met je werkgever wat je wilt delen met andere collega’s op het werk. Niets is zo vervelend als je terug komt van het ziekenhuis en een random collega vraagt hoe je echo is gegaan terwijl je niks hebt verteld. Geloof me, het gebeurt.

 

Wanneer heeft jouw partner ook recht op verlof?

Als jouw partner onderzoeken heeft of een ingreep ondergaat, dan is jullie situatie gelijk. Maar voor jouw controles, behandelingen en ingrepen heeft jouw partner niet zomaar recht op kortdurend verlof. Alleen als jij niet zelfstandig kunt reizen, bijvoorbeeld na een punctie, dan is het voor je partner mogelijk om verlof op te nemen om je te begeleiden. Sommige werkgevers willen hier nog wel coulant mee omgaan voor bijvoorbeeld een terugplaatsing of IUI.

 

Het gesprek met je werkgever voorbereiden?

Soms is het aangaan van een gesprek met je werkgever nog teveel gevraagd. Ben je er nog niet aan toe, en vind je het tegelijk moeilijk dat niemand in je omgeving er vanaf weet? Dan kan het helpen om in een sessie bij mij een opstelling te doen om de keuze te maken die je in dit moment het beste helpt. 

Ben je er klaar voor omhet gesprek aan te gaan, maar weet je niet hoe? Ook dit kunnen we samen voorbereiden natuurlijk. 

Wil je ondersteuning bij het delen van je vruchtbaarheidsproblemen met je omgeving? Stuur me een bericht.

 Warme groet, Susanne

Foto in overzicht: Daniel K Cheung via Unsplash

Meer artikelen & inspiratie

De kleinkinderwens van je (schoon)ouders

De kleinkinderwens van je (schoon)ouders

Als een kindje krijgen niet vanzelf gaat, is jouw eigen toekomstdroom niet de enige. De kleinkinderwens van je (schoon)ouders doet ook mee. En die kan jou in je eigen proces nog best eens in de weg zitten.

Lees meer
Het begint met tellen

Het begint met tellen

Als zwanger worden niet vanzelf gaat, begin je al snel met tellen en plannen. En voor je het weet, heb je een schema voor het vrijen. Zo legt een (nog) onvervulde kinderwens een grote druk op jullie intimiteit.

Lees meer

Ik gun het je om zachter te worden voor jezelf

Zodat je weer wat rust en vertrouwen kunt ervaren in deze moeilijke tijd. Meer rust midden de storm, meer acceptatie voor de situatie, meer liefde voor jezelf. Dat hoef je niet alleen te doen. Laat gerust een vrijblijvend bericht achter, en ik neem contact met je op om te kijken of ik de persoon ben voor jou.

Liefs, Susanne