Je wilt graag nóg een kindje, en dat gaat niet vanzelf
Secundaire kinderloosheid coaching
Problemen om zwanger te worden of te blijven komen niet alleen voor bij een eerste kindje. Soms wil je een tweede, derde of vierde kindje en lukt dat niet zomaar.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Misschien heb je al een traject doorlopen, misschien had je geen enkele moeite om zwanger te worden van kind #1 (of #2 #3). Secundaire kinderloosheid is net zo ingrijpend als de wens voor een eerste kindje. Het verlangen, de droom is net zo echt.
“Mijn droom was een gezin met meer dan één kindje. In ieder geval een broertje of zusje voor onze zoon. Mijn kind dat helemaal in zijn element als hij met andere kinderen kan spelen. Maar voor ons is een tweede kindje krijgen ook helemaal niet vanzelfsprekend.”
Blij met wat je hebt
Vanuit de omgeving is er niet altijd begrip voor jouw wens. Wat doe je moeilijk? Je hebt immers al een kindje. Soms hoeft het niet eens zo letterlijk gezegd te worden. Je voelt je al schuldig genoeg omdat je er nog graag een kindje wilt. Alsof je niet ontzettend veel houdt van het kind – of de kinderen – die je hebt. Voor veel mensen is het ontzettend lastig voor te stellen dat je bij een tweede of derde ook veel verdriet kunt hebben als het zwanger worden niet lukt.
Vragen als: Wanneer komt de tweede? of Wil je nog meer kinderen? krijgen ineens een andere lading. Als buitenstaander weet je nooit welke diepe wens er verscholen ligt achter het beeld van een moeder met haar kind. Secundaire, tertiaire, of quartaire kinderloosheid betekent niet dat je niet dolgelukkig bent met je kind(eren), maar dat je een wens en een droom hebt voor een leven met een kindje erbij. Hoe leg je dat uit? (en: wil je het überhaupt uitleggen?)
Mama met een kinderwens
Je bent al moeder – draagt zorg voor een kind of meerdere kindjes – en dan lukt het niet om zwanger te worden. Wat wil je en kun je doen om toch zwanger te worden, of te blijven? Hoe ga je om met de loop van hoop en verdriet, iedere cyclus weer? In coaching kun je werken aan een betere balans in je leven terwijl je probeert zwanger te worden.
> Je gaat aan de slag met het maken van ruimte voor jezelf.
Zodat je beter om kunt gaan met alle stress. En je lichaam & mind de kans geeft om te herstellen.
> Je onderzoekt hoe je jouw gezinsleven & werk kunt combineren…
Met een eventuele behandeling of andere stappen die je wilt zetten om je kansen op een zwangerschap te vergroten.
> Je creëert je eigen veilige haven waar je tot rust kunt komen.
Je ontdekt wat je écht belangrijk vindt in je leven. Eventuele overtuigingen of blokkades die je ontdekt rondom zwanger worden ruim je op. Je pakt praktische issues in je dagelijkse leven aan vanuit je eigen kracht.
> Je bouwt een stevige basis voor jezelf en je gezin.
Zo leer je omgaan met alles wat er op je afkomt als zwanger worden niet vanzelf gaat.
Elementen in de coaching
Je start met ontspanning. Je weet wel: het wondermiddel waarvan iedereen denkt dat je het nog niet kent. Niet omdat je er spontaan zwanger van gaat worden. Wel om je systeem voldoende rust te geven om uit de ‘fight or flight’ modus te komen waar je nu al een tijdje in leeft. Door de continue stress hebben je lijf en hoofd tijd nodig om te herstellen.
Betekent dit dat ik je oproep om je eventuele behandeling te pauzeren? Nee hoor. Dat bepaal je helemaal zelf. Ook tijdens een behandeling kun jij tijd en ruimte maken om te werken aan meer balans in je leven.
Hier gebruik ik onder meer elementen van Mindfulness & Compassie voor: ik ben getraind in de MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) en ondersteun jouw proces door middel van meditaties en visualisaties. Deze doe je in de sessies en als huiswerk. Ik stem dit helemaal af op jouw eigen situatie.
Daarna ga je aan de slag met het creëren van een veilige haven bij jezelf. Wat heb jij nodig om goed voor jezelf te kunnen blijven zorgen? En hoe blijf je dicht bij jezelf en kies je voor wat je écht belangrijk vindt?
Tijdens mijn opleiding tot Mindfulness & Compassie Coach heb ik leren werken met ACT (Acceptance Commiment Therapy). Hiermee ondersteun ik je om in volle overtuiging vanuit jouw persoonlijke waarden te gaan leven.
In dit proces maak ik ook veel gebruik van creatieve opdrachten en nodig ik je uit om actief te schrijven over je ervaringen tijdens het traject.
Gedurende het gehele proces is er om ruimte om te onderzoeken hoe je om wilt gaan met praktische dingen die op je weg komen, terwijl je probeert zwanger te worden – en te blijven.
Partnersessies
Natuurlijk is het ook mogelijk om sessies samen met je partner te doen als jullie willen onderzoeken hoe jullie (beter) samen willen werken in dit proces.
Dit kan als onderdeel van jouw coachingstraject. Je kunt er ook voor kiezen om samen een coachtraject aan te gaan. Wil je meer weten over partnersessies? Neem even contact met me op.
Kosten
Een sessie kost 95,- euro inc. btw voor 60 minuten.
Als onderdeel van jouw traject is het ook mogelijk om partnersessies in te plannen, deze duren 75 minuten en kosten 135,- euro per keer.