Coaching & Therapie bij Secundaire Kinderloosheid

Je gezinswens is groter dan één kind

En dat (nog) onvervulde verlangen, die secundaire kinderloosheid, krijgt steeds meer invloed op je leven. Op je relaties, je werk, en op de band met jezelf. Maar ook op de relatie met het kind (of de kinderen) dat je al hebt. Want het schuldgevoel is real. Hoe kun je zoveel verdriet hebben van het kindje wat er (nog) niet is, als je zoveel houdt van het kind dat je al hebt. Ergens voelt het heel ondankbaar.

Vanuit de omgeving is er niet altijd begrip voor jouw wens. “Je hebt immers al een prachtig kind!” Soms hoeft het niet eens zo letterlijk gezegd te worden. Vragen als: Wanneer komt de tweede? of Wil je nog meer kinderen? krijgen ineens een andere lading. Als buitenstaander weet je nooit welke diepe wens er verscholen ligt achter het beeld van een moeder met haar kind.

En nee, het is niet alsof je nu helemáál in de kreukels ligt. Je houdt alle ballen vakkundig in de lucht. Maar leuk is anders. En je kunt je eigenlijk niet voorstellen dat je zo blijft doorgaan.

Wat als je dat alles even los zou laten? Kun je voor een moment stoppen en echt naar binnen keren?

Wat kom je dan tegen? Heb je ruimte voor het verdriet van het gemis, én de liefde voor wat er is? Voel je je schuldig, is er schaamte? Hoe vriendelijk ben je eigenlijk voor jezelf?

Het leven mag lichter zijn

Rustiger, Zachter

Minder op Karakter

Hoe zou het zijn om al die ballen op te vangen die je al zo lang hoog houdt. Één voor één. Zodat je langzaam weer de rust kunt vinden bij jezelf…

 En zodat je ook…

◌ ruimte maakt voor emoties die je nu nog overvallen, of te groot zijn om toe te laten

◌ de verbinding herstelt met jezelf, met je lichaam

◌ minder bezig bent met het ‘wat als’ en meer kunt genieten van ‘wat is’

◌ de ruimte maakt om met oude patronen en overtuigingen te werken

◌  de beweging maakt van overleven naar leven

◌ liefdevol verbinding kunt maken met je kind(eren) en met je partner

◌ weer vooruit durft te kijken en de keuzes kunt maken die nu goed voor je zijn

Dit is je uitnodiging om dichterbij jezelf te komen en daar te blijven. Hoe het ook verder gaat. Een uitnodiging om te voelen wat er gevoeld wil worden. Te accepteren wat je niet kunt veranderen. En aan te kijken wat er nu aandacht vraagt. Op de weg naar de rust en het vertrouwen die daarachter liggen.

Betekenis geven aan deze moeilijke tijd

Mensen die bij mij komen, zijn op zoek naar meer rust middenin de storm. Naar meer acceptatie van de situatie. Ze hebben een enorme drive om hier goed uit te komen. En realiseren zich tegelijkertijd dat ze juist hierin mogen verzachten.

Ze willen bewegen naar vertrouwen in plaats van streng zijn, van hard werken, in plaats van ‘nooit goed genoeg.’ Ze willen met compassie naar zichzelf kijken, en van daaruit verbinding maken met zichzelf, én de mensen die ze liefhebben. 

Op weg naar de rust en het vertrouwen die je ervaart als je dichtbij jezelf komt te staan. En daar kunt blijven, ook in moeilijke tijden.

Onderwerpen waarvoor je bij mij terecht kunt (om je een idee te geven)

◌ Controle en perfectionisme – Je merkt dat je het moeilijk vindt om de controle op te geven, of niet dag-en-nacht bezig te zijn met jouw kinderwens. Je bent klaar met continue nog beter, gezonder, strenger.

◌ Zelfliefde – Je bent boos op je jezelf, boos op je lijf. Misschien voel je je schuldig om vroegere keuzes, of schaam je je over het feit dat je nog steeds niet zwanger bent. 

◌ Meer rust ervaren – Veel in je leven draait om jouw kinderwens. Je hebt misschien ook wel het gevoel dat je in de wachtstand leeft. Je wilt weg van die pieken en dalen.

◌ Rouw & onzichtbaar verlies – Je wil ruimte geven aan al je verlies & verdriet. 

◌ Je relatie staat op spanning – Jouw, of jullie, kinderwens heeft een centrale plek in je leven. En dit gaat ten koste van jullie relatie. 

◌ Je wil verbinden met je omgeving – Je merkt dat je je terugtrekt van familie, vrienden, je collega’s. En het is al zo’n eenzaam proces. Maar je weet niet hoe je hier mee om moet gaan.

◌ Tweede of derde kindje Je wilt graag nóg een kindje, en dat gaat niet vanzelf 

◌ Stoppen met je fertiliteitstraject – Je moeilijkste beslissing tot nu toe: ‘Hoe ga je dit doen?’

Soorten sessies

Veelgestelde vragen

BOVENSTE - niet weghalen
Ik heb een andere hulpvraag dan op je website staat. Kan ik dan wel bij je terecht?

Natuurlijk. Je bent heel welkom om contact met me op te nemen. Dan bespreken we je vraag en kijken we of ik de juiste persoon ben om je te helpen.

Ik heb doe geen fertiliteitsbehandeling, maar ik heb wel een (nog) onvervulde kinderwens voor een #2 of #3 kindje. Kan ik dan ook sessies bij jou doen?

Zeker. Als je nu behoefte hebt aan extra ondersteuning in jouw proces ben je altijd welkom. Ongeacht de route die je kiest.

Ik ben definitief secundair kinderloos; help je hier ook bij?

Ja. Je kunt in de sessies ruimte nemen om te beginnen met dit rouwproces (want dat is het). Maar ook als je jaren later nog last hebt van het verdriet en gemis, kan dit invloed hebben op je leven, je zelfbeeld en de relatie met je partner en kinderen. Je bent welkom.

Worden jouw kinderwens coaching sessies vergoed door de verzekering?

Nee, dat worden ze niet. Bij sommige werkgevers kun je wel je persoonlijke ontwikkelbudget gebruiken voor de sessies.

Ik sta op de wachtlijst voor de reguliere GGZ, kan ik in de tussentijd bij jou terecht?

Dat ligt eraan met welke reden je nu op de wachtlijst staat. Heb je een burn-out of een bore-out, dan kan het zeker. Gaat het om bijvoorbeeld een depressie, PTSS, een traumatische rouwstoornis, een angststoornis, of persoonlijkheidsproblematiek, dan ben ik niet bevoegd – en ook niet bekwaam genoeg – om je echt te helpen. Wil je heel graag met me aan de slag en twijfel je of het kan? Neem even contact met me op.

Ik wil stoppen met mijn fertiliteitstraject, maar het lukt me niet. Kan ik daarvoor ook bij jou terecht?

Ja, dat kan. Er komen vaker vrouwen die twijfelen of ze door willen gaan met bijvoorbeeld IVF of ICSI. In hun traject werken ze toe naar een beslissing en – als ze willen stoppen – het afronden van hun traject.

Ik lees dat je nog in opleiding bent tot psychodynamisch therapeut. Geef je al wel therapie?

Sessies met mij gaan dieper dan coaching. Dit komt door mijn training in Mindfulness en Zelfcompassie die allebei ingezet worden bij veel meer dan toekomstgerichte coachvragen. 

Inmiddels zorgt mijn opleiding tot therapeut voor de nodige verdieping in mijn lichaamsgerichte aanpak, maar ook in hypnotherapie, familieopstellingen en innerlijk kind-werk.

Vooraf bespreken we de reden waarom je wilt komen, zodat ik een goede inschatting kan maken of ik je voldoende kan helpen. Als dat niet zo is, ben ik daarin heel eerlijk. Ik breng je dan in contact met een van de geweldige therapeuten in mijn netwerk. 

Coaching of therapie; wat is eigenlijk het verschil?

Kortgezegd is coaching vooruitgericht veranderen. Vanaf waar je nu staat, recht de toekomst in. Bij therapie neem je de ruimte om ook achterom te kijken en te verwerken wat er in het verleden is gebeurd. 

Betekent dit dat je altijd bezig bent met therapie bij mij in de praktijk als je een moeilijke tijd door hebt gemaakt, of nu doormaakt? Zeker niet. Vooraf bespreken we jouw hulpvraag en bekijken we wat het meest passend is. 

Jij neemt altijd zelf de beslissing waar je voor gaat: coaching, of werken op een diepere laag. 

Je staat hier echt niet alleen in, maar daar hoor je eigenlijk niemand over

“Ik was niet zwanger, had geen kind,
en tóch voelde ik me al een moeder.”
– Susanne

Secundaire kinderloosheid is een groot taboe. Hoe kun je zo verlangen naar een kindje, terwijl je er al één (of meer) hebt?! Enerzijds is een groter gezin de norm, anderzijds is er weinig begrip vanuit de omgeving voor jouw verdriet dat je niet zomaar een volgend kindje kunt krijgen.

“Gelukkig heb je al zo’n mooi kind.” Is een gevleugelde uitspraak.

Het is één van de redenen waarom je er weinig anderen mensen zo open over hoort praten. Los van de innerlijke strijd tussen de liefde voor wat je hebt en het verdriet over wat er niet is, speelt het onbegrip vanuit de omgeving hier een grote rol.

Genieten van wat er is, kan moeilijk zijn als het verlangen en verdriet zo groot is. Dat maakt een (nog) onvervulde kinderwens voor een #2 of #3 een diepgaand en eenzaam proces.

Ik gun het je om zachter te worden voor jezelf

Zodat je weer wat rust en vertrouwen kunt ervaren in deze moeilijke tijd. Meer rust midden de storm, meer acceptatie voor de situatie, meer liefde voor jezelf. Dat hoef je niet alleen te doen. Laat gerust een vrijblijvend bericht achter, en ik neem contact met je op om te kijken of ik de persoon ben voor jou.

Liefs, Susanne