Dat zwanger worden niet vanzelf gaat heeft enorme invloed op het vertrouwen in jezelf, je lijf of je relatie. Hoe kan het zijn dat jouw lijf niet doet waar het voor gemaakt is? Waarom laat je lijf steeds weer in de steek? Vind je het moeilijk om te vertrouwen op jezelf? Liefde voor je lijf is het begin.
Jij bent niet je lijf
Je hebt van alles geprobeerd om gezonder te worden, om medische problemen te tackelen, om beter te leven zodat je lichaam kan doen waar het voor gemaakt is. Als je niet vanzelf zwanger wordt of op een gezonde manier blijft, kan het voelen alsof je lijf je in de steek laat. Jij doet zó ontzettend je best. En je lichaam faalt. Waarom wil het niet lukken?
Je bent boos op je lijf en tegelijk schaam je je erom. Misschien heb je het gevoel alsof jij zelf gefaald hebt. Het is heel begrijpelijk en tegelijk ontzettend pijnlijk om je zo te voelen. Want jij bent zoveel meer dan je lichaam.
Je bent een compleet persoon met gedachten, emoties, wensen, dromen, doelen… en je HEBT een lijf. Als je dat kunt zien, heb je de belangrijkste stap eigenlijk al genomen. De rest is hard werken, maar je komt er wel.
Een gezonde emotie
Jezelf schamen voor je lijf is ontzettend complex. Het is iets wat de meeste vrouwen van jongs af aan onbewust al meekrijgen. Zeker als je te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen of ongewenste kinderloosheid. Bovenop je eigen relatie met je lichaam komt een extern beeld uit de samenleving over wat het betekent om gezond te zijn of ‘gewoon kinderen te krijgen’. De manier waarop de omgeving naar jouw nog onvervulde kinderwens kijkt, krijg je er gratis bij.
Toch is schaamte een belangrijke emotie die gaat over bewust zijn van jezelf en hoe jij afwijkt van je eigen normen, of die van de buitenwereld. Het helpt je dagelijks om te navigeren en geen fouten te maken waardoor je in de problemen komt.
Bijvoorbeeld: in je neus zitten, vinden mensen niet echt netjes. Dat weten we allemaal. Je bent vast wel eens betrapt als je dat toch deed in het openbaar. En die schaamte zal je tegenhouden om dit te doen als je aan het wachten bent op je sollicitatiegesprek. Dan helpt het je toch.
Schaamte wordt pas een probleem als de onderliggende norm die je hanteert niet realistisch is of als je onredelijk streng bent met de beoordeling van jezelf. Met alle pijn en verdriet van dien.
Begin met neutraliteit
Hoe ga je om met die negatieve gedachten over je lichaam? Je hebt er een flinke tijd over gedaan om deze relatie met je lichaam op te bouwen. Dat verander je niet zo snel. Eerlijk is eerlijk: soms kun je negatieve gedachten over je lichaam niet tegenhouden. De boosheid, het verdriet, de schaamte… het gaat diep.
Een betere relatie met je lijf ontwikkelen begint met accepteren wat je niet kunt veranderen. Probeer met liefde en begrip naar je lichaam te kijken. In het begin gaat dit niet verder dan neutraliteit. Je hoeft niet ineens van boosheid naar pure liefde te gaan. En soms is dat ook helemaal niet mogelijk.
Zodra je kunnen beginnen met accepteren dat je lijf is zoals het is, ontstaat er ruimte om te ervaren wat je lichaam wél allemaal voor je betekent.
Zet ondertussen niet alles in de wachtstand totdat je jouw lijf perfect vindt zoals het is en je helemaal van je lichaam kunt houden. Spreek met jezelf af dat je niet minder bent als je lichaam niet precies is en kan wat jij verwacht. Wees niet te streng omdat je überhaupt zo’n slecht gevoel hebt over je lijf.
Gun jezelf ook de tijd om te helen. Je hoeft niet meteen met volle enthousiasme van je lijf te houden, je kunt eerst proberen om minder negatief te oordelen.
Oefening: wil je deze overtuiging nog?
Maak een lijst met de overtuigingen die jij hebt over je lichaam. Denk er niet teveel bij terwijl je zo noteert. Het zijn vaak de dingen die je stiekem tegen jezelf vertelt als je voor de spiegel staat, terwijl je je aan het aankleden bent of als er iets mis is met je gezondheid.
Schrijf vervolgens achter iedere opmerking die jij tegen jezelf maakt, hoe je dat kunt omkeren in iets neutraals/ positiefs. Als je dit lastig vindt, bedenk dat wat jij tegen een vriendin zou zeggen die zulke dingen tegen zichzelf zegt.
Wat kun je vandaag al doen?
1. Voordat je kunt beginnen met meer liefde voor je lijf, moet je open staan voor het idee dat jij je daadwerkelijker beter kunt voelen. Geloof je dat nog niet helemaal? Kijk of je in ieder bereid bent om het te proberen. Die bereidheid is doorslaggevend voor jouw succes.
2. Ontvolg iedereen op je socials die je een slecht gevoel geeft. Magazines en accounts die een onhaalbaar ideaal promoten hebben onbewust een grote invloed op je zelfbeeld. Dit is een eerste stap naar het creëren een veilige omgeving om te werken aan meer liefde voor je lijf. Het is geen kant-en-klare oplossing, maar kan je helpen om een shift te maken in de relatie met je lichaam.
4. Hou een dankbaarheidsdagboek bij… voor je LICHAAM! Schrijf een paar weken lang elke dag drie dingen op waarom jij dankbaar bent voor je lijf vandaag. Misschien ben je dankbaar voor je voeten die je gedragen hebben tijdens een fijne wandeling. Dankbaar voor je armen dat je jouw lief iedere dag kan knuffelen. Dankbaar aan je tong dat je zulk lekker eten mag proeven iedere dag.
6. Doe oefeningen om om meer in je lijf te zakken. Ga wandelen of dansen in je huiskamer. Leven in je hoofd schept alleen maar meer afstand tot je lichaam en maakt het moeilijk om liefde voor je lijf te ontwikkelen.
Zit het dieper?
Soms is een gebrek aan liefde voor je lichaam iets waar je al veel langer mee rondloopt. Of vindt je het überhaupt lastig om het te voelen, laat staan verbinding mee te maken. Ik werk lichaamsgericht met veel aandacht voor ruimte om te voelen en kennis te maken met (de verschillende delen van) je lichaam. Je bent welkom om samen een start te maken.